Bulgaristan’daki Türkler ve Özgür Avrupa Radyosu

27 Temmuz 2018 Cuma |

Bulgaristan’da yaşayan Türkler, 1950-2004 yılları arasında Münih’ten yayın yapan Özgür Avrupa Radyosunu (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL)  iyi bilir. 
1990 öncesi iktidardaki Komünist Partinin tekelinde bulunan ülkedeki tüm yazılı ve görsel medya propaganda aracı olarak kullanılıyordu. 

Bugünkü gibi sosyal iletişim ağalarının bulunmadığı o yıllarda yurt dışından ve hatta birkaç kilometre uzaktaki yerleşim yerinden haberdar olmak için sağlıklı tek bilgi kaynağı yurtdışından yayın yapan radyolardı.  
Komünist rejimin dinlenilmesini suç saydığı yurtdışı kaynaklı radyoların başında Özgür Avrupa Radyosu geliyordu.

TÜRKLERİN SESİNİ DUYURDU

Özellikle 1984 yılından sonra ülkedeki Türklere karşı başlatılan asimilasyon girişimi sırasında Bulgaristan’da on binlerce Türk, Bulgarca yayın yapan bu radyoyu gizlice dinliyordu.

ABD tarafından Demir perde ülkelerindeki komünist propaganda tekelini kırmak için kullanılan radyo, Bulgaristan’daki Türklere uygulanan baskı döneminde seslerini dünyaya ve ülke içine duyurmaları için büyük rol oynadı.
Türkler, Bulgar komünist rejimi tarafından milyarlar harcanarak yayını parazitlenen Özgür Avrupa’yı cızırtılar arasından 1990 yılına kadar dinlemeye devam etti.

1950 yılında CIA tarafından temelleri atılan Özgür Avrupa Radyosu, Doğu Avrupa’daki Sovyet uydusu konumundaki Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Çekoslovakya ve Polonya’daki insanlara kendi dillerinde komünist propagandası dışında haber ve yorum sunuyordu.

1990 yılında komünist rejimin yıkılmasının ardından ve Bulgaristan’ın NATO ve AB’ye üyeliği nedeniyle ihtiyaç kalmadığı gerekçesiyle yayını durdurulan Özgür Avrupa, şimdi tekrar Bulgarca ve Romence yayın yapmaya hazırlanıyor.  

NEDEN TEKRAR YAYINA BAŞLIYOR?

Özgür Avrupa’nın tekrar yayına başlamasının ana nedeni Rusya’nın bölgedeki mevcut haber akışındaki artan nüfuzu gösteriliyor ve topluma bilgi aktarma üzerine gerçekleşen güç kavgasında ABD’nin Rusya’nın nüfuzunu azaltmaya yönelik bir girişimi olduğu savunuluyor.

1990 öncesi ülkedeki Türklerin sesini dünyaya duyuran Özgür Avrupa Radyosu, bugün Bulgaristan’daki Türklerle ilgili nasıl bir yayın politikası izleyeceği konusunda net bir şey söylemek zor. 
Taşıdığı ismi gibi özgür olabileceği noktasında var olan şüpheleri boşa çıkarıp çıkaramayacağı yayına geçtikten sonra belli olacak.

Nahit Doğu