Крайните изказвания са опасни

21 Ağustos 2007 Salı |

Размириците с участието на роми в столичния квартал “Красна поляна” продължават да се коментират както в нашия печат, така и в чуждестранния. Президентът призова органите на реда да действат еднакво респектиращо към всички, независимо от техния етнос или религия.Премиерът Станишев, без да посочи конкретен адрес, коментира, че ромите са подстрекавани от десни формирования, които излизат пред обществото с крайни лозунги. Едва ли е много важно кои и защо поднасят крайни лозунги с подстрекателско съдържание.
Без значение от кого се разпространяват, те подготвят уязвими групи в средите на различните етнически общности в страната.
В Кърджалийско са най-деликатните населени места, където крайните политически или религиозни изказвания рефлектират по-фрапиращо.
Николай Свинаров, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание, каза, че най-неприятният вариант би бил, ако това е опит за внос в България на някакъв вид фундаментализъм на етническа основа. Не знам дали в случая в столичния квартал има някакъв опит за внос на фундаментализъм, но ако сега няма, то в бъдеще може да се очаква.
Евтините политически цели при поднасянето на крайни изказвания засягат деликатни етнически теми.
Така подготвени, уязвимите групи несъмнено могат да бъдат използвани от външни фактори за внос на фундаментализъм от различен характер или за влияние в България.
За да не предизвикаме действия, към които са склонни различни групи с крайни виждания вътре и извън страната, трябва да внимаваме с политическите лозунги, засягащи етнически теми без значение от кой цвят са.

Вестник 'Нов Живот' , 21.08.2007