Devletin adaleti Bulgaristan Türklerinin yüzüne gülmedi

2 Ekim 2018 Salı |

1984 yılından sonra Bulgaristan’da yaşayan Türklere karşı dönemin Komünist iktidarı tarafından insanlık dışı baskılar uygulandı. Ülkedeki Türk toplumu eritilmek istendi. Dilini, dinini ve benliklerini savunanlar hapishanelere atıldı, işkence gördü ve öldürüldü. Ülkedeki Türklere yönelik asimilasyon zulmü, Komünist iktidarın 1990 yılında devrilmesine kadar sürdü.

Bu altı yıl içinde binlerce Türk işkencelere maruz kaldı, mahkemeye dahi çıkarılmadan suçsuz yere hapishanelere kapatıldı. Yarım milyona yakın Türk ise başta Türkiye olmak üzere yurtdışına göçe zorlandı.

İşte bu insanlık suçunun sorumlularına karşı 1991 yılında dava açıldı. 
Savcılık tarafından suçlananlar başta Devlet Başkanı Todor Jivkov olmak üzere iktidardaki totaliter Komünist Parti üst düzey yöneticileri Dimitır Stoyanov, Penço Kubadinski ve Georgi Atanasov’du.

Aradan 29 yıl geçmesine rağmen davayla ilgili bir karar henüz yok. Mahkeme süreci, 1991’de bu dört Komünist Parti yöneticisine karşı etnik temele dayalı ayrımcılık ve nefret körükleme suçlamasıyla başladı. Daha sonra çeşitli yıllarda davayla ilgili gelişmeler oluyormuş gibi gösterilse de, dosyalar savcılıklar ve mahkemeler arasında gezinip durdu.

Devletin adaleti, bir türlü davayı sonuca bağlamak istemedi. Türklere ait sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler ise gerekli kamuoyu talebini yüksek sesle dile getirmedi. Dahası ise 1990 yılında Komünist rejim çöktükten sonra ülkede var olan toplumsal psikoloji bugünkünden çok farklı. Geçmişin totaliter rejimine karşı duyulan tepki yıllara yayılarak bilinçli bir şekilde Bulgar toplumunun hafızasında yıkandı.

Dava başlayalı 29 yıl geçti ve suçlanan dört kişiden sadece biri hayatta. Aynı şekilde suçsuz yere yıllarca cezaevinde yatanların birçoğu da bugün hayatta değil. Birkaç gün sonra dava süreci zaman aşımına uğruyor ve tamamen kapatılabilir.

Davaya devam edilse bile ülkeye hakim olan totaliter rejim sırasında onuru çiğnenmiş binlerce Bulgaristan Türkünün adaletin yüzünü göreceğini sanmıyorum.

02.10.2018