Bulgaristan’da Türkçe medya için Coni’ye form doldurmak

22 Haziran 2020 Pazartesi |

Nahit Doğu

İki gündür tanıdık tanımadık, bir internet sayfası göndererek, ABD’nin Bulgaristan’da medya için finansal destek sağlağladığını gösteren ilana bakmamı istiyor.

Baktım!

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Bulgaristan’da medya organlarına 200 bin dolar katkı yapıyormuş. İlanda başvuru formları ve istenilen diğer belgeler var.

İster istemez Soros Vakfı’nın sponsorluğunda çıkan Türkçe bir gazeteyi yönettiğim yılları hatırladım.

USAID’ın sayfasını gönderenlere ise şunu hatırlatmak isterim. Kaynak bulmak sandığınızdan daha kolay, zor olan doğru yerden gelmesi.

Türk azınlık medyası öksüz

28 Ağustos 2018

Yönetmenliğini yaptığım bir televizyon programının çekimleri için geçen hafta Batı Trakya’daydık. Programın konusu Batı Trakya Türk medyasıydı. 

Gümülcine’de Türklere ait gazete, dergi ve radyo sahiplerinin yanı sıra çalışanlarıyla görüştük.

Bir ülkede azınlık olan bir topluma ait medyanın ne tür problemlerle karşı karşıya kaldığını inceledik.

Yunanistan’daki Türklerin medya ile ilgili sorunları Bulgaristan’daki Türklerden hiç farklı değil. İki ülkede de ana sorun ayakta duramamak. Azınlığa ait bir medya kuruluşunun ekonomik sıkıntılar yüzünden ayakta duramaması iki ülkede yaşayan Türklerin ortak sorunu…

Aslında dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun, hangi etnik azınlığa ait olursa olsun azınlık medyasının ana sıkıntısı hep aynı.

Ancak ne var ki güçlü ülkeler, başka bir ülkenin sınırları içinde yaşayan ve kendisine ait azınlığın medyasını ekonomik açıdan ayakta tutabilecek mekanizmaları çoktan geliştirmiş.’