Bulgaristan’da vatandaşların telefon trafiğne erişim izni tartışması

25 Mart 2020 Çarşamba |

Nahit Doğu 

Bulgaristan’da korona virüs nedeniyle 13 Mart günü ilan edilen bir aylık olağanüstü hal (OHAL) yasası kapsamında güvenlik birimlerine mahkeme kararı olmadan vatandaşların telefon haberleşme trafiğine erişim izni verilmesi tartışmalara neden oldu.

Korona virüs salgının yayılmasını önlemek amacıyla parlamentoda kabul edilen OHAL yasasıyla Elektronik Haberleşme Yasası’nda da değişiklik yapıldı. 

Yasadaki değişiklikle başta polis teşkilatı olmak üzere diğer güvenlik birimleri de mahkeme kararı olmadan telefon operatörlerinden istediği vatandaşın görüşme trafiğini talep edebilecek.  Telefon şirketleri de bu talebi yerine getirmek zorunda.

OHAL yasası, olağanüstü halin yürürlükte kaldığı sürece geçerli ancak elektronik haberleşmeyi düzenleyen yasa, OHAL’in süresiyle sınırlı değil.

Vatandaşların haberleşme özgürlüğüne darbe vurulduğunu savunan hukukçular, güvenlik birimlerinin adli kontrol olmaksızın istenilen telefonun görüşme trafiğine ulaşacak olmasının endişe yarattığını ve kötü amaçlı kullanılmasını önleyecek bir mekanizmanın olmadığını belirtiyor.

Tartışmalara neden olan bu yasaya karşı olanlar, bu yasa ile devletin vatandaş üzerinde geniş bir izleme imkânı bulduğunu ifade ederek, polisin bir vatandaşın kiminle konuştuğunu, kime sms, e-posta  ve ya faks gönderdiğini, cep telefonuyla konuşurken hangi semt ya da sokakta hareket ettiğini mahkeme kararı olmadan tespit edebileceğine dikkat çekiyor.

Güvenlik birimlerinin vatandaşların haberleşme trafiğine erişmesinde bir sakınca görmeyenler ise korona virüs nedeniyle karantina altında bulunan vatandaşların karantina tedbirine uyup uymadıklarının telefonları aracılığıyla takip edileceğini ve görüşmelerin içeriğine erişim izni olmadığını kaydediyor.

E-mail: nahitdogu@gmail.com
www.facebook.com/nahit.dogu
www.twitter.com/NahitDo