Bulgaristan’da Koronavirüs an meselesi

25 Şubat 2020 Salı |


Nahit Doğu

10 kişi karantina altında tutuluyor

Geçen hafta Sofya yakınlarında tatil merkezinde bir Çinlinin aniden hayatını kaybetmesi Koronavirüs Bulgaristan’a geldi mi sorusuna neden oldu. İngiltere’den ülkeye giriş yaptığı tespit edilen söz konusu Çinlide Koronavirüsa rastlanmadı ve kalp krizinden öldüğü anlaşıldı.

Bulgaristan genelinde İtalya ve Çin’den dönen 4 şehirde 10 kişi karantina altında tutuluyor. Şimdilik bu şahısların virüsu taşıyıp taşımadıkları bilinmiyor. Uygulanan 14 günlük karantina süresinden sonra belli olacak.

Resmi verilere göre, şu anda Bulgaristan’da Koronavirüs vakası yok ancak uzmanlar Çin'in Vuhan kentinden dünyaya yayılmaya devam eden Koranavirusün Bulgaristan’a gelmesi an meselesi diyor.

İtalya’nın Lombardiya bölgesinde 11 yerleşim yeri karantina altında. Lombardiya’da ise 15 bin Bulgaristan vatandaşı yaşıyor. Ülke genelinde 220’den fazla vaka var. Şimdiye kadar virüsten 7 kişi hayatını kaybetti. Bulgar havayolu şirketleri İtalya seferlerini iptal etmeye başladı.

Avrupa tarafında durum böyleyken, Kapıkule tarafında da durum pek farklı değil. Türkiye toplam 43 koronavirüs vakası tespit edilen komşusu İran ile sınır kapılarını kapattı. İran’da virüs nedeniyle şu ana kadar 15 kişi yaşamını yitirdi. Ancak sayının açıklanandan daha yüksek olduğu kaydediliyor.

Koranavirüs’un Bulgaristan’a yaklaşması nedeniyle yetkililer alarma geçti. Askeri Tıp Akademisi ekipleri, Sofya Havaalanı’nda tedbirler aldı. Çok sayıda Koronavirus taşıyıcının ülkeye olası girişinde nasıl hareket edileceği planları hazırlandı. Hafta sonuna kadar kara sınır kapılarına da termal kameralar yerleştirilmesi bekleniyor.

E-mail: nahitdogu@gmail.com
www.facebook.com/nahit.dogu
www.twitter.com/NahitDo