Beş Uygur Türkü, Bulgaristan’da ölüm korkusuyla yaşamaya devam ediyor

20 Şubat 2020 Perşembe |


Nahit Doğu

Bulgaristan’da sığınma talepleri reddedilen ve Çin’e iade ile karşı karşıya kalan beş Uygur Türkü için Avrupa kurumları endişelerini dile getirirken, ülkede Türklere ait STK’lardan herhangi bir görüş beyan edilmiyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Bulgaristan’ı ülkede bulunan beş Uygur Türkünü Çin’e iade etmesi durumunda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni çiğneğeceği konusunda uyardı.

Bir süre Türkiye’de kaldıktan sonra beş Uygur Türkü, Bulgaristan’a gelerek siyasi sığınma talebinde bulundu. Ancak Bulgar yetkililer, Çin’de etnik ve dini temele dayalı bir baskıya maruz kaldıkları yönünde bilgi olmadığı gerekçesiyle Aralık 2017 yılında siyasi sığıma taleplerini reddetti.

Ocak 2018’de Bulgaristan istihbarat örgütü DANS, söz konusu Uygur Türklerinin ulusal güvenlik için tehdit oluşturduklarını ve ülkeden kovulması yönünde görüş beyan etti. DANS, beş Uygurun Doğu Türkistan’daki terörist unsurlarla ilişkisi olduğu konusunda bilginin varlığından bahsetti.

Bulgaristan’ın sığınma talebini reddetmesine Uygur Türklerine ait STK’ların yanı sıra, bazı Avrupa Parlamentosu milletvekilleri ve Uluslararası Af Örgütü karşı geldi. Çin’e iade edilmesi halinde beş Uygurun tutuklanacağı, işkenceye maruz kalabilecekleri hatta ölüm cezasına çarptırılabilecekleri vurgulandı.

Çin’e sınır dışı edilmeleri halinde ölüm cezasına çarptırılması beklenen beş Uygur Türkü, halihazırda Bulgaristan’da kendileri ile ilgili alınacak kararı bekliyor.

E-mail: nahitdogu@gmail.com
www.facebook.com/nahit.dogu
www.twitter.com/NahitDo






 ÖNCEKİ YAZILAR:

Amerika büyükelçisinin adı Mustafa olunca

Nahit Doğu Aralarında Türkçe’nin de bulunduğu dokuz dil konuşan Mustafa, 1973 yılında Kuzey Irak’ın Erbil şehrinde Kürt ailede doğdu. Geçen yılın Ekim ayında ABD’nin Sofya büyükelçisi görevine Hero Mustafa atandı. Daha Bulgaristan’a gelmeden önce...
00:28 | 0 коментара |

Karadayı, tekrar HÖH'ün başına getirilecek

  Nahit Doğu Doğan, 2016 yılında olduğu gibi bugün dış etkilerin nüfuzuna girmeyecek genel başkana pek ihtiyaç duymasa da, ne olur ne olmaz diyerek artık denenmiş Karadayı’da israr edecek. Hatırlamak gerekirse. 2015 yılının son ayında Lütvi...
11:40 | 0 коментара |

Yayınevi, kısa film ve Putin

Nahit Doğu - Yayınevi neden kurulamıyor? En son Episkop Konstantin Preslavski Üniversitesi öğretim üyesi Menent Şükrieva’nın hazırladığı Türkçe-Bulgarca ticari terimler sözlüğünü görünce tekrar düşündüm. Bulgaristan’daki Türk yazarların kitaplarını...
09:31 | 0 коментара |

Bulgaristan, Rusya ve ABD arasında denge sağlamakta zorlanıyor

Nahit Doğu SOFYA - Rusya’dan başlayıp Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğal gaz taşıyan TürkAkım projesinin resmi açılışı yarın gerçekleştirilecek. Açılışı Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak....