Bulgaristan’ın otoyol gaspçıları

18 Temmuz 2009 Cumartesi |

Şuraya yazıyorum, son dönemde Bulgaristan’dan tranzit geçiş yapan gurbetçi Türk ailelerini soyanlar asla yakalanamayacak. Nedeni çok basit. Kaçırdiktan sonra soyan şebeke bir zamanlar güvenlik birimlerinde çalışanlardan oluşuyor. Eskiden suçluları yakalaması gerekenler şimdi suçlu rolünde. Öyle sıradan sokakta devriye gezen uniformalı polislerden bahsetmiyorum. Karmaşık operasyon yönetebilecek ve uygulayabilecek eski güvenlik uzmanları sözkonusu. Kısacası gereken eğitimi almış, pratikte uygulamış ve suç dünyasının özgürlüğü ile birleştirmiş şahıslar.
Eski güvenlik uzmanları diyorum ancak eski olmayanlarla da bağlantıları olması şart. Şart demekle yetiniyorum çünkü bağlantıları var diyemiyorum, kanıtlanamadığı için.
Soygunla biten kaçırılmaların hazırlık, uygulama ve eylemin bitirilme aşamaları incelendiğinde ortaya çıkan manzara bu.
Gasp şebekesi hedef seçilen gurbetçi aile ile ilk temasında sadece bilgi topluyor ve bu bilgilerin değerlendirilmesi sonucunda kaçırılma eylemine devam edilip edilmeyeceğine karar veriyor. Hedefin güzergahı sabit olduğundan kaçırılmanın başlama noktasını da tespit etmek kolay oluyor.
Gurbetçi ailenin aracı başlama noktasına gelmeden ve gelirken şebeke aynı zamanda bölgedeki polis araçlarının hareketini de izliyor. Amaç tesadüflere şans vermemek.
Bu aşamadan sonra da Pakistan’ın Peşaver yakınlarında değil, Sofya ile Filebe arasındaki otobanda aracınızla giderken bir ‘polis aracı’ size DUR işareti yapıyor. Tabi ki aklınızın ucuna kaçırılma gelmiyor ve duruyorsunuz.
Durduğunuz anda da organize şebeke elemanları sizi silah zoruyla kelepçeleyip aracınızla birlikte hemen otobandan uzaklaştırıyor. Önceden tespiti yapılmış, planlanmış ve incelenmiş ıssız bir yerde de soyulup terkediliyorsunuz.
Bu yapıda bir organize suç şebekesi için Bulgaristan’ın herhangi bir otoyolunda Kapıkule’den Türkiye’ye giriş için sabırsızlanan bir aileyi kaçırmak çocuk oyuncağı sayılıyor. Suç şebekesinin gurbetçi aileleri hedef almasının nedeni risk almadan, uzun süren bir hazırlık dönemi gerektirmeden ve çok kısa zamanda gerçekleştirilebilir olması.
Mavi lambalı ‘polis’ otomobiliyle dolaşan. Bu aracın içinde de polis uniforması, kar maskeleri ve telsizler bulunduran, üstelikte uzun namlulu silahlar taşıyan şahıslar ya çok aptal ya da ki başka birşey olmalı. Yakalanmadıklarına göre aptal sayılmazlar..

31.07.2009