Ortadoğu’daki ihtilaflar Bulgaristan’ın askeri sanayisine hız kattı

12 Ekim 2018 Cuma |

Ortadoğu ülkelerinde yaşanan çatışmalar, Bulgaristan’ın askeri sanayisinin kalkınmasında büyük rol oynuyor. 2016 yılının verilerine göre, yurtdışına satılan silah miktarı yüzde 60 arttı.

Bulgaristan 2016’da 1 milyar avroluk askeri mühimmat ve malzeme sattı. Bir önceki 2015 yılında silah satışından elde edilen gelir ise 642 milyon avroydu.

Ülke, genelde uzun namlulu silah, roketatar ve çeşitli füzeler ihracat ediyor. Silah ihracatı yapılan ülkelere baktığımızda ilk sırada Irak yer alıyor. Ardından Suudi Arabistan, ABD, Afganistan, Hırvatistan, Azerbaycan, Hindistan ve Mısır geliyor.

Eski Varşova Paktı standartlarına uygun silah üreten Bulgaristan’dan ihracat edilen askeri mühimmatın Ortadoğu ülkelerindeki yasadışı silahlı gruplara gittiği belirtiliyor.

Ancak ülkenin söz konusu satışlar için suçlanamayacağı çünkü alıcıların yasal şirketler olduğu kaydediliyor.

Bulgaristan’da üretilen askeri malzemenin yasa dışı silahlı gruplara ise bu alıcılar tarafından ulaştırıldığı ifade ediliyor.

1990 yılına kadar ülkede iktidarda olan Komünist rejim döneminde Bulgaristan, Ortadoğu ve Afrika’daki Sovyetler Birliği yanlısı ülke ve gruplara yıllık yaklaşık bir milyar dolarlık silah satıyordu.