‘Bulgaristan, Roman entegrasyonunda istikrarlı ve etkili politikalar yürütemiyor’

14 Nisan 2019 Pazar |

Nahit Doğu

Son yıllarda Uluslararası haber ajansları Bulgaristan’daki Romanlarla ilgili haber aktarırken başlıkların arasında mutlaka etnik gerginlik ifadesi yer alıyor.

Bulgarlar ile ülkedeki Romanlar arasında bu gerginlik niye?

7 milyon nüfuslu Bulgaristan’da sayımlara gore 750 bin Roman asıllı vatandaş yaşıyor. Ancak Romanların çoğu nüfus sayımları sırasında etnik köken hanesine Roman yazdırmadığı biliniyor.  Nedeni ise toplumda kendilerine karşı uygulanan ayrımcılık ve ırkçı tutum. 

Bulgaristan’da 1 milyonun üzerinde  Roman asıllı vatandaşın yaşadığı tahmin edilirken, 2007 yılında AB üyesi olan ülkeden binlerce Roman asıllı aile Batı Avrupa ülkelerine göç etti. Bu göç hala da devam ediyor.
Şehir merkezinden uzakta ve getto haline gelmiş mahallelerde yayaşan Bulgaristan’daki Romanların bulunduğu yerlerde yoksulluk ve ilkel yaşam şartları göze çarpıyor.  Ülkedeki Müslüman Romanlar Türkçe konuşurken, Hristiyan olanlar Bulgarca konuşuor.

Gözlemciler, son dönemde ülkenin çeşitli yerlerinde Bulgarlar ve Romanlar arasında adli vakalardan sonra yaşanan etnik gerilimlerle gündeme gelen Roman entegrasyonu konusunda devletin istikrarlı ve etkili politikalar yürütemediğini savunuyor.

Bulundukları her yerde ayrımcılığa uğrayan Romanlar, aşırı sağ ırkçı siyasi oluşumlar tarafından ülkenin sosyal yardımlaşma kurumlarının kaynaklarını tükettikleri ve sürekli bir işte çalışıp vergi ödemedikleri yönünde suçlamalara maruz kalıyor. 

Bulgaristan’daki Romanlar, ırkçı grupların populist söylemlerinde sürekli yer almaya devam ederken, fiziki saldırılara maruz kalan Roman asıllı vandaşların sayısı çoğalıyor.

Siyasi alanda ülkedeki Türklerden farklı olarak, Romanların etkili siyasi partileri ve sivil toplum kuruluşları mevcut değil.  Var olan sivil toplum kuruluşları ise ortak hareket edemedikleri için toplumda etkisini gösteremiyor.
  
Avrupa Birliği sınırları içinde en büyük etnik azınlık olan Romanların Avrupa kıtasındaki toplam sayısı 12 milyon. Bu rakamın yarısı AB ülkelerinde yaşıyor. AB ülkeleri arasında en çok Roman sırasıyla Romanya, Bulgaristan ve Macaristan’da bulunuyor.

Geçtiğimiz yıllarda Makedonya’yı terkederek Almanya’ya yerleşen Roman asıllı tiyatro oyuncusu Neco Osman, Romanlar hiçbir yerde evimizde değiliz, hiçbir yerde yabancı da değiliz. Bütün dünya bize ait, çünkü hiçbir şeyimiz yok diyor.