TÜRKAN ÇEŞMEDEKİ "SAYIN PROTOKOL" ÜYELERİNE

9 Ocak 2008 Çarşamba |

Her yıl Aralık ayının 26'sında Kırcaali'nin Kayaloba Köyü yakınlarında öldürülen Türkan bebeğin anısına anma töreni düzenlenir. Türkan bebek, 1984 yılında ülkedeki Türklere karşı başlatılan silah zoruyla isim değiştirme olaylarına karşı gelmek amacıyla düzenlenen bir yürüyüşte öldürüldü. Tören öldürüldüğü yerde yapılan anıt çeşmede gerçekleştiriliyor. Anıtın yakınındaki garajın üstüne çıkan bölge belediye başkanı ve başkentten gelen bakanlar toplanan yüzlerce Türke hitap ediyor. Bu tören 1990 yılından bu yana her yıl düzenlenir ancak son yıllarda amacının dışına taşmaya başladı. Yüzlerce Türk havanın soğukluğuna aldırmadan tarihe kara harflerle yazılan o acılı günlerde ölenlerin anısına buraya toplanıyor. Kürsüye bu insanlara seslenmeye çıkan protokol üyeleri ilk önce söze "sayın bakanım" veya "sayın belediye başkanım" diye başlıyor ve konuşmalarının neredeyse tamamı parti işleri ile bağlantılı oluyor.

Bu yıl ise bölgenin belediye başkanı, daha da ileri giderek soğuktan titreyen ancak ölenlerin anısına orada sessizce duran insanlara ilçedeki kanalizasyon işlerini anlatmaya başladı. Ölenler ise "sayınlardan" sonra anıldı..

Ne için toplandık ne yapıyoruz? "Sayın protokol" üyeleri, kendinize gelin ve bu günler için ölen insanların anısına toplanılan yerde sapla samanı birbirine karıştırmayın. Sizi SAYIN yapanların ölen o insanların olduğunu, SAYIN olarak kalmanızı sağlayanların ise soğukta titreyerek ölenleri anmak için oraya toplanan yüzlercesinin olduğunu asla unutmayın... Söyleyecek hiçbir şeyiniz yoksa başınızı eğerek sadece susun. Bazen susmak binlerce kelimeye bedeldir.

Her yıl 26 Aralıkta düzenlenen törene katılanların sayısı azalıyor. İstemeye cesareti olanlara rakam da verebilirim...

Yeni Hayat Gazetesi, Ocak 2008