Ataka Liderinin Dokunulmazlığı Kaldırılacak mı?

11 Ocak 2014 Cumartesi |

Bulgaristan'da aşırı sağ söylemleri ile tanınan ve özellikle kuruluşundan bu yana Türklere karşı saldırgan tavırlarından vazgeçmeyen Ataka Partisi lideri Volen Siderov'un çıkardığı siyasi skandal ülke gündemini işgal etmeye devam ediyor.
Başsavcı, Sofya-Varna seferini yapan uçakta, aralarında Fransa'nın Sofya Büyükelçiliği'nde çalışanbir diplomatın da bulunduğu yolculara hakaret ederek, bir polis memurunu yumruklayan Siderov'un yargılanabilmesi için, milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi.
Parlamento Başkanı Mihail Mikov ise meclis yönetmenliğine göre, 14 gün boyunca Siderov'un milletvekilliği dokunulmazlığından kendi isteyiyle vazgeçmesini beklemesi gerekiyor. Siderov'un bunu yapmaması durumunda, karar milletvekillerinin oyuna kalıyor.
Mecliste temsil edilen, muhalefetteki Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB) dışındaki siyasi partilerin, Ataka lideri Siderov'un çıkardığı son skandal ve dokunulmazlığının kaldırılması konusunda net tavır ortaya koymuş değil.
Anamuhalefet GERB, siyasi bir liderin ve milletvekilinin vatandaşlara ve polis memurlarına bu şekilde saldırmasının kabul edilebilir bir tarafı olamayacağını belirterek, diğer siyasi partilerin anlaşılır bir tavır takınmamalarını eleştirdi.
İktidardaki Plamen Oreşarski hükümetini oluşturan Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ve üyelerinin çoğu Türk olan Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH), şimdilik Siderov'un sergilediği son siyasi skandal için muğlak ifadeler kullanmayı tercih ederek Varna'daki olayla ilgili soruşturmanın tamamlanmasının ardından net görüş bildirebileceklerini duyurdu.
Ancak siyasi gözlemciler, BSP ve HÖH'ün, Siderov'un toplumda tepki gören son hareketleri konusunda sert bir dille eleştiri getirememelerini meclisteki hassas dengeye bağlıyor.
Ataka Partisi, 240 sandalyeli parlamentoda koalisyon hükümetinin toplam 120 milletvekili bulunması nedeniyle hükümetin çoğunluğu elde etmesi gereken oylamalarda bir oyla kritik rol oynuyor. Bu durum, sağlam zemin üzerinde bulunmayan mevcut hükümeti, Ataka'ya karşı dikkatli olunması zorunda bırakıyor.
Ataka Partisi, 2005 yılında Bulgaristan'ın siyasi arenasına dahil olduğunda, BSP ve HÖH'ün yoğun eleştirileri ile karşılaşmıştı. Mevcut Oreşarski hükümetini oluşturan BSP ve HÖH, o dönemde Ataka'yı aşırı milliyetçi ve ırkçı parti olarak görüyordu. Ancak daha sonra iki partinin tavrı, siyasi çıkarlar nedeniyle değişti. Oysa Ataka, kuruluşundan bu yana hep aynı kaldı. Partinin lideri, milletvekilliği dokunulmazlığına da sığınarak bir siyasetçiye yakışmayan tavırlarından, ülkedeki Türk ve Müslümanlara karşı saldırgan, aşağılayıcı ve nefreti körükleyen ifadelerinden vazgeçmedi. Ülkedeki siyasi partilerin Ataka'ya karşı tavrı ise politik dengelere göre sürekli değişti.
Bu nedenle Bulgaristan'ın aşırı milliyetçi Ataka liderinin dokunulmazlığı kaldırılacak mı sorusunun cevabı, siyasi zemindeki anlık dengeye bağlı.

Kuruluşundan bu yana Ataka Partisi



17 Nisan 2005 tarihinde kurulan Ataka Partisi, kuruluşundan bu yana aşırı milliyetçi söylemlerinden, parti lideri Volen Siderov ise saldırgan tavırlarından vazgeçmedi. Aynı yıl gerçekleştirilen genel seçimlerde 300 bin oy alarak parlamentoya 21 milletvekili gönderen Ataka'nın bu başarısında Skat adlı televizyon kanalının büyük etkisi oldu. Partinin adını taşıyan Ataka Gazetesi ve Skat televizyonu, o dönemde aşırı milliyetçi siyasi oluşumun parti tabanını genişletmesinde önemli rol oynadı.
2009 yılına gelindiğinde Skat Tv'nin sahibi Valeri Simeonov ile Volen Siderov arasında seçim listelerindeki isimler nedeniyle anlaşmazlık çıktı. Böylece Ataka Partisi'nin yayın organı konumundaki Skat, partiye verdiyi desteği geri çekerek karşı propaganda yapmaya başladı.
Ataka, 2009 yılında yapılan parlamento seçimlerinin ardından hükümeti kuran GERB Partisine destek verdi. Ancak GERB'in kemer sıkma politikaları, 2013 yılının kış aylarında Avrupa Birliği'nin en yoksul ülkesi Bulgaristan'da halkı sokağa döktü. Yüksek elektrik faturalarına karşı başlayan sokak gösterileri çığ gibi büyüdü. Ülkenin dört bir tarafından on binlerce kişinin katıldığı gösterilere polisin müdahale etmesi üzerine çatışmalar yaşandı. Göstericiler ile güvenlik güçlerinin arasında yaşanan gerginliğin ardından Başbakan Boyko Borisov istifa etti.
Ataka'nın destek verdiği GERB hükümetinin istifasının ardından 12 Mayıs 2013 tarihinde yapılan erken seçimle yenilenen parlamentoda Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin desteklediği başbakan adayı Plamen Oreşarski, kabinesi için güvenoyu aldı. Yeni hükümet, Bulgaristan Sosyalist Partisi ile üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin desteğiyle kuruldu.
Ataka Partisi, Oreşarski hükümetine de destek verdi. 240 sandalyeli parlamentoda güvenoylaması öncesinde, milletvekili sayısının 120'de kalarak 1 eksik çıkması nedeniyle oturumun başlaması tehlikeye girdi. Bunun üzerine Ataka Partisinin lideri Volen Siderov son anda oturuma katılarak toplantı yeter sayısına ulaşılmasını sağladı.
Anadolu Ajansı
11 Ocak 2014 Cumartesi