Geçici hükümet, Rusya yanlısı görüntüyü silebilir mi?

8 Ağustos 2014 Cuma |

Bulgaristan'daki geçici hükümet, ülkenin Rusya yanlısı görüntüsünü silmeye çalışıyor.

Bir önceki hükümet döneminde, ülkede Rusya yanlılarının etkisinin genişlediği yönündeki eleştirilerin çoğalması üzerine Bulgaristan'ın yeni Dışişleri Bakanı Daniel Mitov, görevi alır almaz ülkesinin Avrupa Birliği (AB) ve NATO'nun sadık üyesi olduğunu beyan ettti.

"Son bir yılda Brüksel'de Bulgaristan'a ne kadar güvenilebileceği konusunda şüpheler oluştu" diyen Mitov, Sofya'nın Ukrayna krizi ile ilgili tutumunun, Bulgaristan'ın nerede durduğuna dair diğer AB üyesi ülkeler ve NATO'daki müttefikleri için bir gösterge oluşturacağını belirtti.

Siyasi gözlemciler, Brüksel'in şüphelerinin bertaraf edilmesi konusunda Mitov kadar iyimser görünmüyor.

Yaklaşık üç ay görevde kalacak ve ülkeyi erken seçimlere taşıyacak geçici kabine, stratejik kararlara imza atamayacak çünkü alınan her kararın parlamentoda onaylanması gerekecek. 

Ancak Sofya'daki Batılı gözlemciler, geçici hükümetin somut kararlar alamasa da ülkenin izleyeceği yön konusunda net sinyaller verebileceğini savunuyor.

Avrupa Birliği'nin en yoksul ülkesi Bulgaristan'da, iç siyasette vatandaşların kamu kurumlarına yönelik güvenlerinin azaldığına dikkati çeken gözlemciler, uluslararası arenada ise zedelenen ülke imajının düzeltilmesi için geçici hükümetin çaba harcaması gerektiğini kaydediyor.

Bulgar Sosyalist Partisi (BSP), Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) ve Ataka Partisi'nin oluşturduğu bir önceki hükümet, Rusya yanlısı görüntüsüyle ülke içinde ve dışında şüphelerin oluşmasına neden olmuştu. 

Nahit Doğu, AA